Petrović: Porast javnog duga zasad nije alarmantan

PinterestFacebookTwitterShare

Porast javnog duga u septembru na 14,75 milijardi evra, odnosno 44,4 odsto bruto društvnog proizvoda (BDP) za sada nije alarmatan, ali bi mogao da bude ukoliko budžetski deficit ne bude smanjen u 2012 , ocenio je večeras predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da je rast javnog duga za oko milijardu evra bio očekivan “zbog zaduženja države prodajom evroobveznica u vrednosti milijardu dolara i dodatnih pozajmica na domaćem finansijskom tržištu”.
 
“Važno je da nove pozajmice države nisu otišle u potrošnju, već su to depoziti iz kojih će se do sredine 2012. godine finansirati budžetski deficit i otplaćivati obaveze”, objasnio je Petrović, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

On je kazao da će u 2012. javni dug biti obračunat prema BDP, za koji se očekuje da će biti veći za najmanje dva odsto u odnosu na ovogodišnji.
 
“Javni dug neće biti smanjen ukoliko budžetom za 2012. ne bude planirano smanjenje deficita na 3,9 odsto BDP”, primetio je Petrović.
 
Predsednik Fiskalnog saveta podsetio je i na obavezu države prema sporazumu sa Međunariodnbim monetarnim fondom (MMF) da iduće godine bude smanjen budžetski deficit, koji je rebalansom povećan sa 4,1 na 4,5 odsto BDP.
 
U Srbiji je zakonski maksimum javnog duga 45 odsto BDP.