U razvoj pametnih brojila uloženo 3 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija “Meter&Control”, članica “Rudnap grupe”, uložila je 3 miliona EUR u razvoj domaćih pametnih brojila za struju i kontrolnu laboratoriju, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora te srpske firme Jovan Vujasinović.
 
Prilikom obilaska proizvodnog pogona i kontrolne laboratorija “Meter&Control” kompanije u Zemunu, Vujasinović je novinarima kazao ta firma zapošljava 60 radnika, od kojih su 30 inženjeri. “Naši inženjeri su kompletno razvili brojila, uključujući i softverski deo”, istakao je on dodajući da su se u proizvodnju uključi i brojni kooperanti iz Srbije koji proizvode pojedine komponente za brojila.
 
“Kompanija “Meter&Control” pored pet vrsta pametnih brojila pripremljenih za integraciju u sistem daljinskog očitavanja – radi na razvoju i projektovanju još pet vrsta brojila”, kazao je Vujasinović.
 
Kako je naglasio Vujasinović, brojila proizvedena u Srbiji su potpuno usklađena sa evropskim i svetskim standardima, a trenutno se izvoze u Bosnu i Hercegovinu. “Otvaranjem laboratorije koja godišnje može da obavi kontrolu i overi 200.000 brojila, zaokružen je investicioni ciklus i omogućeno da proizvodnja bude brža i kvalitetnija”, dodao je on.
 
Vujasinović je kazao i da kompanija sada posluje sa profitom, ali da je za potpuni povraćaj investicije koja je započeta 2008. godine potrebno još vremena. “Planirano je i širenje proizvođe i povećanje broja zaposlenih u skladu sa zahtevima tržišta”, rekao je on.
 
Vujasinović je podsetio da je u Srbiji u toku tender “Elektroprivrede Srbije” za postepeno uvođenje sistema pametnih mreža i brojila.