Eđšegu se vraća izgled iz 1890.godine

PinterestFacebookTwitterShare

Bivša streljana Eđšeg, koja se nakon dvadeset godina propadanja konačno obnavlja, najverovatnije će postati koncertna sala, a delom će se koristiti za sportske namene. Radove na sanaciji i rekonstrukciji Eđšega juče je obišao gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.
 
Grad je u obnovu Eđšega uložio 55 miliona dinara i radovi bi trebalo da budu završeni do kraja januara sledeće godine. Cilj je da se objektu vrati pređašnji izgled, da se koristi u javne svrhe, no još se ne zna kojoj ustanovi će pripasti rukovođenje Eđšegom.
 
Kada se završi rekonstrukcija stare streljane, preći će se na drugu fazu radova koja podrazumeva i obnovu manjeg objekta koji se nalazi u istom dvorištu, a koji sada nije u vlasništvu Grada. Radovi se izvode pod nadzorom gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a podrazumevaju hidroizolaciju objekta, sanaciju krova, rekonstrukciju elektro i vodovodne mreže, uvođenje grejanja i klimatizacije kao i obnovu oslikanog plafona glavne sale.
 
– Zadovoljni smo što se u obnovi objekta mogu primeniti svi konzervatorski principi, što znači da ćemo zaista Eđšegu vratiti originalan izgled iz 1890. godine – kaže arhitekta i konzervator iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Tatjana Zagoričnik. – Iako je bio potpuno devastiran, Eđšegu neće biti teško vratiti stari sjaj. Naročitu pažnju ćemo posvetiti centralnoj sali u kojoj je plafon kombinacija oslikanih polja i štuko dekoracije. Tu će se uključiti i slikari konzervatori koji će uraditi svoj deo posla na obnovi bogato dekorisanog plafona.