Slovenija reciklira pokvareno mleko?

PinterestFacebookTwitterShare

Prema navodima dr Andreja Gregorija sa Ljubljanskog univerziteta, Slovenci kupuju mleko koje je već četiri puta reciklirano, piše Dnevni avaz.

Dr Gregori kaže da se mleko kojem je istekao rok trajanja iz prodavnica šalje proizvođačima koji imaju zakonsko dopuštenje da ponove proces pasterizacije na 190 stepeni celzijusa i takvo mleko ponovo vrate na tržište.

Prema zakonu, proces ponovne pasterizacije može se ponoviti pet puta,a proizvođač je dužan da objavi koliko puta je obnovio ovaj proces.
 
„Tajna je napisana na dnu kartonske kutije, sitnim brojevima.  Pretpostavimo da je napisani broj 123456, broj koji nedostaje označava koliko je puta mlijeko bilo recirklirano. Recimo 123 56, broj 4 nedostaje, to znači da je tom mleku 4 puta istekao rok trajanja i da je toliko puta bilo ponovo prekuvano”, tvrdi Gregori, a prenose slovenski portali.
 
Navodi se da u paketu sa 12 tetrapaka, nekim pakovanjma nedostaju brojevi, a drugima ne.
 
“Imlek” je tokom prošlog meseca izdao saopštenje da potrošači u Srbiji mogu biti potpuno sigurni da je njihovo mleko bezbedno i ispravno, ističući da ni u regionu nije poznat ni jedan slučaj recikliranja mleka kome je istekao rok trajanja.