Hrvatska: Otežana setva pšenice

PinterestFacebookTwitterShare

Na slavonsko-baranjskim poljima u toku je setva pšenice. Dobra otkupna cena predstavlja dodatni motiv poljoprivrednicima, ali setva se odvija uz dosta problema. Deo seljaka nije ni počeo sa setvom jer čeka padavine najavljene za vikend.
 
„Setva se ove jeseni odvija uz velike poteškoće. Seljacima veliki problem predstavlja setva u suvo tlo, zbog čega imaju velike štete jer im se lomi mehanizacija. Tu je i nedostatak novca zbog ulaska Hrvatske u nov sistem pa će podsticaje dobiti tek iduće godine, a tu je i nedostatak dizela i najezda glodara – kaže Ernest Nad iz Odseka za poljoprivredu pri HGK-Županijskoj komori Osijek.
 
Kad je reč o nedostatku novčanih sredstava, odnosno neisplaćenim podsticajima, Nad napominje kako je Ministarstvo poljoprivrede s HBOR-om za proizvođače osiguralo povoljne kredite, međutim zbog straha od novih zaduživanja i negativnih iskustava s frankom, seljaci su do sada iskoristili vrlo malo novca iz te kreditne linije.
 
Ova setva je specifična po tome što se prvi put nakon dužeg niza godina odvija bez podsticaja, zbog čega su mnogi smanjili ulaganja, pa seju bez upotrebe mineralnog đubriva, a umesto deklarisanog i sertifikovanog semena, poljoprivrednici seju seme ostvareno iz sopstvene žetve. Mnogi su se opredelili za sopstveno seme zbog povećanja cene deklarisanog, a cene mineralnog đubriva ostale su na prošlogodišnjem nivou, ali se očekuje i njihov rast.
 
Prof.dr Georg Drezner, predstavnik Odeljenja za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica na Poljoprivrednom institutu Osijek takođe naglašava da dugotrajna suša onemogućuje kvalitetnu pripremu tla i setvu. Za obradu zemlje pri ovakvim uslovima potrebno je više vremena što iziskuje i povećanu potrošnju goriva i uvećava izdatke poljoprivrednika.
 
Ernest Nad kaže da će, prema procenama, pšenica ove jeseni biti zasejana na 160.000 do 170.000 hektara, što je oko 25 posto više nego prošle godine.