U Kini stali železnički projekti zbog nedostatka novca

PinterestFacebookTwitterShare

U Kini su neki projekti izgradnje puteva i železnice zaustavljeni zbog nedostaka gotovine za isplatu radnika i isporučilaca. Novi zvanični izveštaj pokazuje da mnogi od šest miliona imigranata koji rade na železničkim projektima u Kini nisu plaćeni već mesecima.

Takođe su zbog nedostatka novca zaustavljeni radovi na 10.000 kilometara pruga.

Ugovarači radova duguju velike sume i isporučiocima cementa i čelika, piše danas Čajna dejli, pozivajući se na izjavu inženjera Čajna rejlvej tanel grupe Vanga Mengšua.

Sudar dva voza velike brzine krajem jula, kada je poginulo 40 a povređeno 177 ljudi, takođe je ubrzao preispitvanje železničkih projekata i zaustavljanje nekih.

U septembru je, pokazuju zvanični podaci, potrošnja za izgradnju železnice smanjena za 19 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, što ukazuje na usporavanje tempa gradnje posle julske železničke nesreće.

Program gradnje železnice i bez toga je u zastoju, dugovi rastu a sredstva je sve teže obezbediti jer su državne banke pooštrile politiku kreditiranja.

“Poslednjih godina železnica se gradila suviše brzo i u prevelikom obimu. Neke pruge su građene mada su već postojale iste linije”, kaže profesor ekonomije sa pekinškog Univerziteta Đijaotong Li Hongčang.

Ministarstvo je najavilo da će ove godine emitovati obveznice u vrednosti oko 100 milijardi juana (gotovo 16 milijardi dolara) kako bi pomoglo finansiranje izgradnje železnice. Vlada je nedavno, da bi umanjila bojazni investitora, smanjila porez na kamatu od obveznica za železnicu i pretvorila ih iz korporacijskih u obveznice koje je podržala vlada.