Kfor i Srbi na barikadama,Tadić zahteva uzdržanost

PinterestFacebookTwitterShare

Kfor je rano jutros pokušao da obezbedi nesmetan prolaz svojim transportima za snabdevanje jedinica na administrativnom prelazu Brnjak, Srbi su na barikadama, a predsednik Boris Tadić zatražio je od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, dok od lokalnih lidera zahteva da odlučuju u vitalnom interesu građana, a ne stranaka.


Prema prelazu Jarinje nije bilo pokreta, niti aktivnosti trupa Kfora.

Kfor je u mestu Jagnjenica uklonio jedan od tri kamiona kojima su Srbi preprečili put ka Brnjaku pre oko mesec dana, kako bi onemogućili prolaz jedinicama međunarodnih snaga.

Kod te barikade jutros oko 08.30 sati je zatišje, pošto je prethodno Kfor u više navrata upotrebio suzavac u nastojanju da rastera okupljene Srbe.

Na barikadi u mestu Zupče, takođe na putu prema Brnjaku, konvoj Kfora, koji je stigao rano jutros, nije preduzimao nikakve akcije, a okupljen je takođe veći broj Srba.

Barikadu na samom prelazu Brnjak zauzeli su francuski pripadnici Kfora, tako što su proširili bezbednosnu zonu oko baze na prelazu.

U Zubinom potoku danas, kako javljaju reporteri Tanjuga, neće raditi škole.

Na Jarinju, u opštini Leposavić, nema aktivnosti Kfora, a na barikadi ispred tog prelaza okupljaju se građani okolnih mesta zbog predostrožnosti i pripravnosti.

Na barikadi u Jagnjenici od 02.00 sati okupljeno je oko 150 Srba, među kojima je predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić, kao i aktivisti veklikih opozicionih stranaka.

Predsednik Srbije Boris Tadic zatražio je rano jutros od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera Srba na severu Kosova da odlučuju isključivo u interesu građana.

„Zahtevam od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera da donose odluke koje se ticu iskljucivo vitalnih interesa građana i doprinose očuvanju naseg naroda na Kosovu, a ne interesima njihovih stranackih šefova koji i ovo pitanje dnevno politicki instrumentaliziju u svrhu nekih buducih izbora“, naglasio je predsednik Tadić u izjavi Tanjugu.

Predsednik Srbije je istakao da „građani ni po koju cenu ne smeju pribeći nasilnim reakcijama, jer one vode u sunovrat“.

„Država Srbija zahteva od svih činilaca striktno poštovanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Plan u šest tacaka generalnog sekretara UN, koji definišu statusnu neutralnost međunarodnih institucija na Kosovu“, rekao je predsednik Tadic i dodao da je potrebno obezbezbediti nesmetano logističko snabdevanje medunarodnih misija.