UniCreditu zaplenili 245 mil. evra

PinterestFacebookTwitterShare

Italijanska policija zaplenila je čak 245 miliona evra najvećoj tamošnjoj banci UniCreditu u sklopu istrage o utaji poreza.
 
UniCredit se sumnjiči da zahvaljujući kupovini kompleksnih finansijskih proizvoda engleske banke Barclays 2007. I 2008. nije platio porez. Osim banke pod istragom za poreznu prevaru su i bivši čelnik UniCredita Alesandro Profumo te zaposleni Barclaysa.
 
Tamošnja policija oglasila se saopštenjem u kojem je navedeno da su sredstva zaplenjena prema nalogu milanskog suca Luiđija Varanellija, a iznos je jednak iskazanom profitu banke u 2007. i 2008. godini, prenosi The Wall Street Journal.
 
U tom razdoblju banka se koristila finansijskim “smicalicama” za lažna izveštavanja porezkih vlasti, a milanski tužioci terete UniCredit za “serije kompleksnih međunarodnih transakcija u kojima su se koristeći finansijske instrumente okoristili da izbegnu plaćanje poreza”. Potez italijanske policije neugodno je iznenadio čelnike UniCredita čiji je portparol istakao da je “jako iznenađen tim potezima te je uveren kako su banka i zaposleni postupali u skladu s propisima”.
 
Londonski Barclays s druge strane nije imao komentara.