Ponuđena nagrada za najbolji plan za izlaz iz evrozone

PinterestFacebookTwitterShare

Primamljiva nagrada za ekonomistu koji osmisli najbolju strategiju za izlaz iz evrozone ponuđena je juče, a finansiraće je evroskeptični član britanske vladajuće Konzervativne partije.
 “Ekonomska nagrada Volfson” nudi 285.400 evra ekonomisti koji iznađe najbolji način za “uredan izlaz” jedne ili više zemalja članica koje bi želele da napuste Evropsku monetarnu uniju, prenela je agencija AFP.

Ta nagrada je druga po veličini novčana premija ponuđena naučnicima iz oblasti ekonomije nakon Nobelove nagrade za ekonomiju.

Lord Sajmon Volfson, direktor modne kuće “Nekst” i donator Konzervativne stranke, finansiraće nagradu. Volfson je izjavio da “sada postoji realna mogućnost da će politički ili ekonomski pritisci primorati jednu ili više država da napuste evro”. “Ukoliko taj proces ne bude pravilno sproveden, to bi moglo da predstavlja prijetnju po evropske novčane zalihe, zaposlenost i međunarodni bankarski sektor. Nagrada ima za cilj da osigura da se vrhunski stučnjaci pozabave načinima na koje bi evro mogao da bude restrukturiran u više stabilnih valuta”, naveo je Volfson.

Prijave predloga za nagradu moraju biti podnete do 31. januara iduće godine.