Dinar će biti stabilan do izbora 2012.

PinterestFacebookTwitterShare

Dok se cela evrozona trese, dinar jača. Razlog za neočekivano pomeranje domaće valute na kursnoj listi jeste, kako kažu bankari, povećana ponuda deviza na tržištu.
 
Do izbora ekonomisti ne očekuju znatnije promene, ali ako bi izvoz zbog krize počeo da pada, dinar bi mogao da počne da gubi na vrednosti. Osim toga, opasnost po kurs postoji ukoliko kriza u evrozoni dovede do povlačenja novca iz država kao što je Srbija.
 
“Razlog jačanja dinara treba tražiti u nešto većoj ponudi deviza od strane privrede i banaka,” ističe za „Blic“ Zoran Petrović, zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke.
 
U septembru i tokom ovog meseca, kako kaže Goran Nikolić iz Centra za novu politiku, došlo je do velikog priliva novca po osnovu povećanja javnog duga, i to 700 miliona evra od prodaje evroobveznica, a dodatno su povučeni i još neki krediti. Deviza je pristiglo, prema rečima našeg sagovornika, i od novca kojim je „Delez“ isplaćivao dobavljače.
 
“Do izbora se ne očekuje da će domaća valuta biti ugrožena. Najbitnije je da ne budu velike oscilacije, jer ne valja ni kad dinar mnogo jača, ali ni kad slabi. Najracionalnije je da evro bude 100-101 dinar,” ističe Nikolić.