Zgrade koje bi mogle da uštede više toplotne energije

PinterestFacebookTwitterShare

Na izložbi pokretnih slika “Seeing Energy”, povodom konferencije “Javni dijalog o održivom korišćenju energije u jugoistočnoj Evropi” između ostalog je predstavljeno  koje od najpoznatijih građevina u gradu bi mogle efikasnije da koriste energiju ugradnjom termoizolacije. Procena stručnjaka iz nemačke kompanije “GIZ” je da se poboljšanjem izolacije može ostvariti godišnja ušteda toplotne energije od 3,5 teravatsata.

Dom Narodne skupštine


Jedan od najvažnijih spomenika Beograda i Srbije, izgrađen je 1936, posle tri decenije gradnje, kao Skupština tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Njegov neo-renesansni i neo-barokni stil tipičan je za tu eru, a najistaknutija je fasada od kamena bez ikakve toplotne izolacije. Zbog veličine prostora, to tada nije predstavljalo termalni problem već samo prozori.
 
Palata Albanije


Još jedan od orjentira Beograda iz 1930, ova zgrada je prvi “oblakoder” u tada rastućem glavnom gradu Jugoslavije. Nalazi se na Terazijama, a njena izgradnja je bila kontroverzna u to vreme. Toplota se rasipa kroz prozore zbog nedostatka izolacije. Činjenica je da se neki spratovi ne koriste što je glavni razlog zašto termalne slike ne pokazuju više narandžastih nijansi.
 
Geneks kule


Nazvane još “Zapadna kapija grada “, ove zgrade se nalaze pored autoputa E75 i predstavljaju jedan od najprepoznatljivijih ostataka srpske arhitekture tokom socijalističkog perioda. Viši toranj je stambeni kompleks, a drugi je poslovni objekat, a na vrhu se nalaze vidikovac i restoran. Termogram zgrade otkriva da odnos između stakla i betona, kao i platno (ogromna reklama) mogu uticati na termički gubitak.
 
Retenzija


Ova stambena zgrada iz ranih 1980-tih predstavlja jedan od prvih pokušaja postmoderne arhitekture da koristi montažne komponente. Termalne slike ilustruju linearni gubitak energije što je karakteristika prefabrikovanih betonskih panela, a stepenice su hladnije zato što se ne zagrevaju.
 
Stambeni objekat u Gospodar Jovanovoj ulici


Ova zgrada je predstavnik perioda modernizma u Beogradu, koji karakteriše procvat gradnje tokom godina do Drugog svetskog rata. Minimalistički arhitektonski izraz i nedostatak dekorativnih elemenata čine ga idealnom studijom slučaja.Termografička slika otkriva da betonski elemenati imaju lošije termičke performanse u odnosu na delove građene od cigle.