Nafta jeftinija zbog loših pokazatelja iz SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku pojeftinila na ispod 86 dolara usled toga što su novi pokazatelji o sporijem privrednog rastu u SAD zaustavili poskupljenje “tečnog zlata” iz protekle dve nedelje od čak 19 odsto.

Cena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u novembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 60 centi na 85,51 dolar za barel, dok je istovremeno evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 39 centi na 108 dolara za barel, prenela je agecija AP.

Najvažnija energetska sirovina je juče ujutro na berzi u Njujorku u jednom trenutku poskupela na iznad 89 dolara za barel, ali je cena zatim značajno pala zbog zabrinutosti da je američka privreda i dalje nije baš stabilna.

Američka Uprava federalnih rezervi je juče saopštila da je potrošnja prošlog meseca tek neznačajno porasla, dok je privredni rast u 12 regiona koje pokriva ta centralna banka bio skroman.

Trgovci iskazuju nervozu uoči sastanka evropskih lidera u nedelju, 23. oktobra. Svetske berze su ovog meseca beležile rast indeksa na osnovu nade da će na tom sastanku biti iznet plan za obuzdavanje dužničke krize, pa bi sledeće sedmice, ukoliko takvog plana ne bude, moglo da dođe do naglog pada vrednosti akcija i sirovina.

U izveštaju konsultantske firme “Riterbuš end asosijets” se navodi da će tržišta akcija, valuta i sirovina nastaviti da “burno reaguju” na gotovo svaku izjavu evropskih zvaničnika o mogućim rezultatima samita u nedelju.