Rudarstvo gura RS, a koks FBiH

PinterestFacebookTwitterShare

U RS je u prvih devet meseci ove godine ostvaren rast industrijske proizvodnje od 6,8 odsto, a u FBiH od 1,8 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Na solidno povećanje ukupne proizvodnje u RS najviše je uticao rudarski sektor sa rastom produkcije u periodu januar – septembar od 24,1 odsto, dok su prerađivačka industrija, te elektroenergetski i komunalni sektor zabeležili rast od 4,8, odnosno 2,3 odsto.

U FBiH je, pak, gledajući po sektorima, isključivo rasla proizvodnja u prerađivačkoj industriji i to za 5,2 odsto, dok su silazni trendovi zabilježeni u proizvodnji i snabdijevanju strujom, gasom i vodom za 1,6 odsto, te rudarstvu za 7,3 odsto.

Posmatrajući pojedinačne delatnosti u RS, najveći pomaci beleže se u vađenju “ostalih ruda i metala”, zatim, proizvodnji RTV i komunikacione opreme, te medicinskih, preciznih i optičkih instrumenata, dok su padovi najizraženiji u proizvodnji mašina i uređaja, duvanskih proizvoda i prehrambenoj industriji.

Zanimljivo je da se u FBiH najveći rast od čak 78,7 odsto beleži u proizvodnji koksa uprkos privremenom gašenju dve fabrike iz sistema “Global Ispat koksne industrije Lukavac” (GIKIL) zbog višednevne obustave železničkog saobraćaja u junu usled prošlog štrajka mašinovođa u RS.