Za kvadrat vikendice na Divčibarama 600 evra

PinterestFacebookTwitterShare

Veliki broj nekretnina na Divčibarama ponuđen je na prodaju, ali kupaca nema. Posle ekspanzije građevinarstva na ovoj planini, ispostavilo se da je gradnja bila neprofitabilna pa je veliki broj vlasnika novih vikendica poželeo da ih proda, ali tek se za svaki 15. oglas javi neki kupac.


Zbog toga su i cene u poslednje četiri godine pale za 25 do 50 odsto, pa se za placeve kreću od 700 do 2.500 evra po aru, dok se vikendica sa nameštajem i placem može kupiti za 600 evra po kvadratu.
 
Potencijalni kupci se interesuju isključivo za placeve u centru, koji su u potpunosti infrastrukturno opremljeni. Vlasnici to zemljište prodaju po ceni od 2.000 do 2.500 evra ar, ali niko nije zainteresovan da plac po toj ceni kupi, kaže Dragan Drobnjaković, agent prodaje u valjevskoj agenciji „Bonafides nekretnine“.
 
Za neku od 400 divčibarskih vikendica niko se više i ne raspituje, iako su cene kvadrata pale za četvrtinu. Nije isključeno, naravno, da se u neposrednom kontaktu ponešto i proda, ali po našim informacijama, to je zanemarljiv broj, iako se u ovom trenutku, s obzirom na vrtoglav pad cene zemljišta, više isplati na Divčibarama kupiti celu vikendicu sa placem, nego sam ulaziti u proces gradnje, kaže Drobnjaković i navodi primer da se vikendica od 70 kvadrata, sa sve nameštajem i 10 ari placa, može da pazariti po ceni od 600 evra kvadrat.
 

 

Pre četiri godine, kada je na Divčibarama počeo “talas” prodaje placeva i gradnje vikendica i apartmana, cena zemljišta u centru išla je i do svih 4.000 evra za ar, dok je maksimalna cena kvadrata vikendica bila 1.000 evra.  Najviše kupaca, pojedinaca ili firmi bilo je iz Beograda i gradova Vojvodine.