Kostiću sve srpske šećerane

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik MK grupe Miodrad Kostić izjavio je da je nalogičnije da njegova kompanija kupi grčki Hellenic Sugar.
 
“Onaj ko bude kupio Hellenic Sugar, sačuvaće barem jednu šećeranu od dve, koje ta kompanija ima u Srbiji i biće orijentisan na Grčku. S obzirom na to da mi već imamo 50 odsto srpskog tržišta najlogičnije da kupac bude MK Grupa da bismo objedinili to tržište i pripremili se za ulazak u EU”, kazao je on u intervjuu za novi broj mesečnika Magazin Biznis.
 
Kostić je ocenio da je to veoma važno kako Srbija ne bi doživela sudbinu Italije, Slovenije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Grčke koje su nekonsolidovano ušle EU i zbog toga su praktično zatvorile svoje šećerane.
 
“Ako sve šećerane u Srbiji nestanu, to je gubitak oko 3.000 radnih mesta, ali to je gubitak i još 80.000 do 100.000 radnih mesta onih koji su neposredno vezani za industriju šećera”, kazao je on.

Kostić je kazao da je MK grupa već poslala zahtev srpskoj antimonopolskoj komisiji, pošto je ta kompanija ušla u uži krug potencijalnih kupaca Helenik šugara i dodao da očekuje pozitivan odgovor komisije.

Na pitanja čime će dokazati da MK grupa neće biti monopolista Kostić je kazao da je dokaz za to što referentno tržište kompanije nije Srbija već EU, gde kompanija zauzima dva odsto tržišta.

“Mi već sada proizvodimo 250.000 tona šećera (od 300.000 tona kapaciteta) i polovinu izvozimo jer je ukupna srpska potrošnja 200.000 tona. Mi smo već sada 50 odsto veći od ukupne srpske potrošnje”, istakao je on i dodao da tržišni mehanizmi ne dozvoljavaju MK grupi da zloupotrebi monopolski položaj.
 
Kompletan intervju Biznis magazina sa predsednikom MK grupe pročitajte OVDE