(VIDEO) Ubijen Moamer Gadafi

PinterestFacebookTwitterShare

Libijski premijer Mahmud Džibril potvrdio je smrt bivšeg lidera Moamera Gadafija koji je bio na vlasti 42 godine i izjavio da je došao trenutak da Libijci stvore novu, ujedinjenu Libiju, jednog naroda, jedne budućnosti. On je rekao da će Nacionalni prelazni savet proglasiti oslobođenje Libije danas, najkasnije sutra. 

 
Govoreći na konferenciji za novinare u Tripoliju, premijer Libije Mahmud Džibril je rekao da ima nepotvrdjene izveštaje prema kojima je Gadafijev sin Saif al-Islam u konvoju koji beži iz Sirta i da je taj konvoj napadnut.

Britanska agencija Rojters je, posle nekoliko oprečinih izveštaja, prenela potvrde da je Gadafijev sin Motasim ubijen dok se borio sa onima koji su ga zarobili. 
 
Džibril je zatražio od susednog Alžira da isporuči članove porodice Gadafi koji su tamo pobegli u avgustu – dva sina Gadafija, njegovu ćerku i njegovu suprugu.
 
Vojni komandant Nacionalnog prelaznog saveta Abdul Hakim Belhadž potvrdio da je pukovnik Gadafi podlegao ranama, posle obračuna u kojem je uhvaćen. Tada je bio živ i ranjen. 

Vest o smrti Moamera Gadafija danas je prvo britanskoj agenciji Rojters potvrdio Ministar informisanja libijskog nacionalnog prelaznog saveta, Mahmud Šamam, a zatim i potpredsednik libijskog Nacionalnog prelaznog saveta, Abdul Hafiz Goga. “Saopštavamo svetu da je Moamer Gadafi ubijen od strane revolucionara”, izjavio je Goga na konferenciji za novinare u Bengaziju.

Kako prenosi italijanska agencija Ansa, prvo je na arapskim televizijama Al-Džazira i Al-Arabija prikazana je fotografija beživotnog tela Gadafija, da bi zatim snimak prenele televizije širom sveta, ali uz ogradu da se ne može potvrditi njihova autentčnost. Na fotografiji se vidi muško telo čiji je jedan deo prekriven krvlju.
 
Satelitska televizija al-Džazira javlja da je telo pokojnog Gadafija prebačeno u džamiju u Misrati, dok televizija al-Arabija tvrdi da se telo nalazi u trgovinskom centru u Tavansi, predgradju grada Suk. 

 
Sa svoje strane, NATO je za sada samo potvrdio da su njegovi avioni u zoru pogodili dva kamiona u konvoju u blizini Sirta.
 
Zvaničnik libijskog Nacionalnog prelaznog saveta Abdel Madžid Mlegta saopštio je ranije danas da je bivši libijski lider Moamer Gadafi podlegao ranama zadobijenim prilikom hapšenja blizu njegovog rodnog grada Sirta. Madžid je ranije rekao Rojtersu da je Gadafi uhvaćen i da je ranjen u obe noge dok je pokušao da pobegne u konvoju koji su napali ratni avioni NATO. “On je takođe bio pogođen u glavu. Na njegovu grupu se dosta pucalo i on je umro”, rekao je Mlegta.
 
Vebsajt progadafijeve televizije “Al-Libija” demantovao je, isprva vest o tome da je svrgnuti libijski lider Moamer Gadafi ubijen ili zarobljen. “Al-Libija” tvrdi da su “vesti lakeja NATO-a neosnovane i da je Gadafi zdrav”.
 
SAD i NATO su saopštili da još uvek ne mogu da potvrde vest o pogibiji Gadafija.
 
Svetski mediji prenose fotografiju krvavog Gadafija, ali i video snimak njegovog mrtvog tela. TV Al Džazira koja je prva objavila vest o smrti Muamera Gadafija objavila je snimak koji navodno prikazuje ubijenog bivšeg libijskog vođe. 
 
Izjava portparola Nacionalnog prelaznog saveta Abdulaha Berasa stanici Sky News
 

 
 
Upozorenje: Snimci koji slede  sadrže uznemirujuće scene!