EPS potpisao sporazum vredan više od 2 mlrd evra

PinterestFacebookTwitterShare

Elektroprivreda Srbije potpisala je Protokol o saradnji sa konzorcijumom kineskih kompanija u izgradnji termoelektrane “Nikola Tesla” B3 i realizaciji drugih energetskih projekata. Ukupna procenjena investiciona vrednost tih projekata značajno premašuje dva milijarde evra.
 
U kineskom kozorcijumu su kompanije “Čajna envajrmental enerdži” i “Šendžen enerdži grup”, a sporazum uključuje investicije u obnovljive izvore energije.
 
Sporazum o saradnji su potpisali predsednici odbora direktora kineskih kompanija Bili Ngok i Gao Zimin i Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

Marković je rekao da će saradnja sa kineskim konzorcijumom omogućiti realizaciju najvažnijeg projekta u Srbiji koji obuhvata izgradnju bloka snage 744 megavata i otvaranjem novog ugljenokopa Radljevo. Planirane investicije u obnovljive izvore energije, kako je dodao, odnosiće se na ulaganje u biomasu na području Vojvodine, koja bi se koristila za proizvodnju električne energije. Marković je rekao da bi investiciona odluka o formiranju zajedničkog preduzeća sa kineskim kompanijma trebalo da bude doneta do kraja prvog kvartala 2012. godine.
 
Kako je precizirao, kineske kompanije će imati većinski udeo u zajedničkoj firmi sa EPS-om, ali je istakao da se će o tačnim procentima pregovarati. Novac za izgradnju bloka u TENT-u, prema rečima Markovića, biće obezbeđen iz kineskih kredita. Marković je, takođe, izrazio očekivanje da će do kraja ovog meseca biti potpisan i ugovor o kreditu sa kineskom Eksim bankom za modernizaciju TE Kostolac.


Predsednik Odbora direktora kompanije “Čajna envajrmental enerdži” Bili Ngok je kazao da je potpisivanje sporazuma sa EPS-om veliki korak ka realiziciji projekta koji je veoma značajan za izlazak kineskih kompanija u oblast energetike u inostranstvu. On je objasnio da se njegova kompanija bavi investicijama u zaštitu životne sredine i obećao je da će u Srbiju doneti najmodernije tehnologije za termoelektranu i rudnik uglja, da će u zajedničkoj firmi zaposliti srpske inžinjere i radnike, kao i da će poslovati u skladu sa srpskim zakonima.
 
“Radićemo na tome da ovo bude jedna od najboljih termoelektrana u svetu i da na najpozitivniji način doprinese tradicionalnim prijateljskim odnosima između Srbije i Kine”, rekao je Ngok. Dodao je da očekuje da će taj projekat dobiti podršku Vlade Srbije i lokalnih samouoprava.