Španci zainteresovani za obnovljive izvore energije u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada i Agencija za energetiku Katalonije i više španskih kompanija odlučile su da formiraju grupaciju za nastup na tržištu obnovljivih izvora Srbije. To je dogovoreno u Barseloni na konferenciji “Potencijali investiranja u elektroenergetski sektor Srbije”.
 
Kako je objasnio Bratislav Čeperković, izvršni direktor “Elektroprivrede Srbije”, španski investitori sa Vladom i Agencijom za energetiku Katalonije na čelu, koji su veoma aktivni u našem regionu, spremni su da ulože više milijardi evra u našu zemlju i saradnju akvitiraju kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji sa EPS.
 
On je naveo da su u protekla dva dana vođeni razgovori sa vrlo uticajnim, svetski poznatim investitorima iz Španije što je značajan napredak u odnosu na dosadašnje ukupne privredne odnose.
 
Treba očekivati da će se veliki broj španskih investitora vrlo brzo pojaviti u Beogradu i Srbiji i obići naše resurse – rekao je on i dodao da je EPS spreman da potencijalnim strateškim partnerima za gradnju novih elektrana omogući sigurnost investicija.
 
Inače, poslovodstvo EPS-a pozvalo je ulagače iz Španije da ulažu u srpsku elektroenergetiku i budu njeni partneri u projektima u oblasti obnovljivih izvora energije.
 
Pomoćnik ministra infrastrukture i energetike Milutin Prodanović je na konferenciji na kojoj su predstavljeni potencijali srpske elektroenergetike u Barseloni rekao da je Vlada Srbije dala podsticajne tarife za korišćenje energije iz obnovljivih izvora. Kako je dodao, puno je potencijalnih investitora za dobijanje energetskih dozvola za različite investicije u obnovljive izvore energije. Prodanović je istakao da su investitori najviše zainteresovani za izgradnju vetroparkova i proizvodnju električne energije u mini hidroelektranama u Srbiji.
 
Pitanja o projektima, vrstama podsticaja, zakonskim okvirima postavljali su predstavnici kompanija “ICEAN” “Bassols energia” “Estabanell energia”, “Electra Guardiola”, Elektrotehnička asocijacija “Iberdrola inženjering i konstrukcija”, Instituta za energetiku Katalonije i mnogih drugih.