Francuska uvodi dodatni porez na bogatstvo

PinterestFacebookTwitterShare

Zakonodavci u francuskoj skupštini odobrili su specijalni dodatni porez na bogatstvo koji će pogoditi najimućnije građane te zemlje, u okviru pokušaja konzervativne vlade da istraje u smanjenju državnog deficita.

Novom dažbinom će građani čiji se godišnji dohodak kreće između 250.000 i 500.000 evra biti pogođeni sa dodatnih tri odsto poreza, dok će oni koji zarađuju preko 500.000 evra plaćati dodatnih četiri odsto, preneo je Rojters.
 
Poslanici su sinoć glasali o dodatnom porezu, o čijim je uslovima prošle nedelje postignut dogovor između vlade predsednika Nikole Sarkozija, njegove konzervativne stranke UMP (Savez za narodni pokret) i drugih stranaka.

“Kada ste veoma bogati, ostvarujete prihode i pored vašeg osnovnog posla. Ovaj porez je sveobuhvatniji, doneće više (novca) i pravedniji je budući da pokriva dodatne prihode koje imaju veliki šefovi i imućna domaćinstva”, rekla je ministarka za budžet Valeri Pekres za francuski radio “Info”.

U okviru mera štednje pokrenutih u avgustu, vlada ima za cilj da prikupi dodatnih deset milijardi evra u 2012, kao i da smanji potrošnju za milijardu evra u pokušaju da do 2013. postepeno smanji javni deficit na tri odsto bruto domaćeg proizvoda, koliko je granica EU.
 
Dodatni porez, koji će stupiti na snagu u fiskalnoj 2011. godini, primenjivaće se dok se francuske javne finansije ne vrate u stanje ravnoteže.