Ko su najveći donatori Srbije?

PinterestFacebookTwitterShare

Ubedljivo najveći donatori bespovratne pomoći Srbiji u prethodnoj deceniji bile su Evropska unija i njene vodeće zemlje. Prema podacima Kancelarije za evropske integracije, koji su dostavljeni ”Novostima”, kroz projekte koje je finansirala Evropska komisija, u našu zemlju je od 2001. do 2009. ušlo 1,2 milijarde evra pomoći, što je više nego duplo od cifre koju su dale ”drugoplasirane” SAD – pola milijarde.
 
U pomenutom periodu, deset najvećih donatora pomoglo je Srbiji sa čak 2,3 milijarde evra. Na tom spisku je čak sedam evropskih zemalja (Nemačka, Italija, Švedska, Norveška, Švajcarska, Holandija i Velika Britanija), koje su, nezavisno od projekata EK, i same donirale ogromne sume novca. Od neevropskih zemalja, pored SAD, na listi je još i Japan, sa 74 miliona evra. Najviše novca slilo se u projekte iz oblasti transporta, energetike, kao i za reformu državne uprave i pomoć lokalnoj upravi.

– Interesantno je da građani nemaju tačnu sliku o tome koje najviše finansijski pomogao Srbiji u prošloj deceniji. Tako su, na primer, ispitanici u istraživanju u junu, na pitanje ko su najveći donatori naveli Rusiju, Kinu i tek na trećem mestu EU. A, čak 70 odsto pomoći ”pokrili” su Evropska komisija, Nemačka i Italija – kaže nam Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije.

Ona očekuje da i Srbiju, kao što je bio slučaj i sa drugim zemljama koje su postale kandidati ili dobile pozitivno mišljenje EK, ”zadesi” značajan rast direktnih stranih investicija. Tako su u Estoniji ulaganja sa 206 dolara po glavi stanovnika skočila na 413, u Češkoj sa 126 na 262, Slovačkoj sa 37 na 111 dolara…