Štrajk odgodio početak ispitivanja nafte i gasa u RS

PinterestFacebookTwitterShare

Iz preduzeća “Jadran-Naftagas” d.o.o Banja Luka tvrde da su zbog štrajka mašinovođa primorani da odlože planirani početak geoloških ispitivanja na osnovu koncesije za istraživanje nalazišta nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske.

Obustava železničkog saobraćaja onemogućila je “Jadran-Naftagas” da preveze aparate za istraživanje, koji se nalaze u Sisku, a direktor tog preduzeća Predrag Radanović je za RTRS rekao da su deo opreme već dopremili, dok će ostatak biti prebačen nakon okončanja štrajka mašinovođa.
 
Iz “Jadran-Naftagasa” najavili su ranije da će seizmička istraživanja izvoditi na teritoriji od 210 kilometara od Novog Grada do Doboja, odnosno na području Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Prijedor, Oštra Luka, Čelinac, Prnjavor, Doboj i Banja Luka.

Istraživanja će biti sprovedena i na dodatnih 490 kilometara na prostoru Semberije, u okviru koje su opštine Bijeljina, Ugljevik, Lopare i jedan dio Zvornika.

Kompanijia “Jadran-naftagas“ je jedini koncesionar na naftu i gas u RS, čije se potencijalne zalihe procenjuju na 100 miliona tona. Rešenjem o dodeli koncesije “Jadran-naftagas” je dužan da plati jednokratnu naknadu za istraživanje od 1,5 miliona maraka i to u dve rate, najkasnije do 30. juna 2013. godine. Kada počnu s eksploatacijom nafte RS će plaćati koncesionu naknadu od četiri odsto bruto prihoda koji ostvare prodajom nafte i gasa.

“Jadran-naftagas“ je u vlasništvu “Njeftegasinkora“ i “Zarubrežnjefta“, koji su vlasnici naftnih industrija Srbije i RS. Ugovorom o kupovini Rafinerije nafte Brod tadašnja Vlada RS dala im je svu postojeću dokumentaciju o ranijim istraživanjima nafte na ovom području.