BiH: Zaustaviti poskupljenje gasa

PinterestFacebookTwitterShare

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je usvojila inicijativu o zaustavljanju povećanja cene gasa koje predlaže vršilac dužnosti direktora “BH gasa” Adnan Kreso.

Poslanik Nermin Pećanac, predlagač inicijative, smatra da bi poskupljenje gasa značilo povećanje svih ostalih cena, što bi bilo direktni udar na najsiromašnije građane u BiH kojih je, prema poslednjim istraživanjima oko 48 odsto, od čega je 20 odsto ekstremno siromašnog stanovništva, prenosi portal “Sarajevo-x”.

Iako ova problematika nije u nadležnosti Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, Pećanac ističe da bi se povećanje cena gasa najviše odnosilo na ovaj kanton čiji najveći broj građana ima greanje na gas, podsetivši da bi to bilo drugo povećanje cene gasa tokom mandata sadašnje vlade.

“Skupština Kantona Sarajevo ima nadležnost da poveća cenu distribucije gasa `Sarajevo gasu`, ali ne može povećati cenu kubnog metra, jer je to nadležnost vlade”, pojasnio je Pećanac i dodao da bi to bilo brzopleto i neracionalno poskupljenje.

Vlada FBiH prolongirala je do sledeće sednice donošenje odluke o povećanju cena gasa u ovom entitetu, izjavio je federalni ministar trgovine Milorad Bahilj. Bahilj je rekao da će zbog rasta cijena nafte na svetskom tržištu i u FBiH neminovno doći do poskupljenja gasa koje neće biti veće od 13,89 odsto.

On je napomenuo da će delegacije Vlade FBiH i “BH Gasa” do naredne sednice obići najveće dužnike poput “Toplane Sarajevo” da bi utvrdili da li postoji mogućnost da se nešto od dugova vrati i tako prolongira podizanje cena gasa.