Različiti stavovi o izgradnji hidrocentrala “Gornja Drina”

PinterestFacebookTwitterShare

Na današnjoj posebnoj sednici Skupštine opštine Foča, kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, “Elektroprivrede RS” i projektantskih kuća, mogla su se čuti podeljena mišljenja u vezi sa sprovođenjem projekta izgradnje Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina” koji je vredan 450 miliona evra.

“Naš stav je da je to što je dosad rađeno nezakonito. Nema odgovarajuće dokumentacije, nije urađen regionalni prostorni plan „Gornja Drina” koji je morao biti stavljen na uvid javnosti. Mi smo za dijalog sa Vladom Srpske kako bismo sve ovo rešili na najbolji način”, rekao je načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović.

Izgradnjom četiri hidroenergetska objekta bile bi otvorene brojne razvojne šanse, a na godišnjem nivou u opštinsku kasu trebalo bi da se slije oko četiri miliona KM.

Stav pojedinih stranaka je da većinski paket treba da bude u rukama države, odnosno Vlade i „Elektroprivrede RS”. Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS poručuju da investitori ne žele da ulažu, ako im se ne daju garancije.

“Investitori jednostavno nemaju sigurnosti u ulaganja u BiH, ako nemaju vlasništvo od 51 odsto. Tako da je to u suštini jedan tehnički i finansijski razlog za takav odnos vlasništva”, naglasio je Milan Baštinac, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva.

Iz “Elektroprivrede RS” ističu da je sve u skladu sa zakonom i važećim propisima.

“Izrada projektne dokumentacije je u toku. Ovaj posao obavljamo bez obzira što ne znamo ko će biti koncesionar, dok i u ostalim studijama izvodljivosti radi još nekoliko kompanija. O ovom projektu na ovaj način preuranjeno je govoriti. Kada sve završimo do prve polovine sledeće godine tada ćemo to staviti na uvid javnosti”, rekao je Vladislav Vladičić, izvršni direktor za investicije i razvoj “Elektroprivrede RS”.

Sve strane su saglasne da su ovo tek otvorena pitanja o kojim treba razgovarati, a o čemu će građani biti informisani na javnim raspravama u sljedećoj godini.