Poskupljenje gasa diže cene

PinterestFacebookTwitterShare

Nova cena gasa, koja će od 1. novembra biti viša od 10 do 15 odsto, koju je potvrdila i Vlada Srbije, sa sobom će  povući druga poskupljenja. Jer ovaj energent znatno utiče na povećanje cena za centralno grejanje, ali i industrijskih proizvoda. Ekonomisti, tako, procenjuju da će ovo poskupljenje ukupno podići inflaciju za 0,3 odsto.

Prema mišljenju ekonomista, povećanje cene ovog energenta uticaće na inflaciju, ali ne drastično. Direktan efekat poskupljenja gasa na rast potrošačkih cena biće 0,1 odsto, kaže ekonomista Ivan Nikolić. Kada se uzme u obzir da će to uticati i na rast cena centralnog grejanja, ukupan efekat mogao bi da bude oko 0,3 odsto. Ali, povećanja cena motornih goriva ili struje imaju šest puta veći uticaj na inflaciju, nego gas.

S druge strane, predsednik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić ističe da se cene grejanja neće menjati do kraja oktobra. “Još je rano govoriti da li će daljinsko grejanje poskupeti sa povećanjem cene gasa”, kaže Lečić.

Ali, računica pokazuje da energenti učestvuju sa oko 65 odsto u ceni grejanja, pa se može očekivati da će mnoge toplane zatražiti od lokalnih samouprava poskupljenje i za 10 odsto.


Novu cenu od 1. novembra primenjivaće, osim „Srbijagasa“, i svih ostalih 35 distributera. Tako da će svi potrošači gasa u Srbiji istovremeno početi da plaćaju veću cenu. Jedina povoljnost koja ostaje, na osnovu preporuke Vlade Srbije iz 2008. godine, jeste plaćanje računa iz dva dela – 62,5 odsto odmah, a 37,5 odsto za šest meseci. Jer, tako domaćinstva lakše mogu da podnesu grejnu sezonu, odnosno deo troška iz zime plaćaće tokom leta, kada je potrošnja minimalna.