Turska spremna da finansira izgradnju puta preko Peštera

PinterestFacebookTwitterShare

Više medija u Bosni i Sandžaku objavilo je informaciju, pozivajući se na dobro obaveštene izvore u Ankari da će, ako dođe do pomirenja u Islamskoj zajednici Srbije što bi značilo i trajnu stabilizaciju stanja u Sandžaku, Turska sa oko 330 miliona evra i u dogovoru sa Vladom Srbije, finansirati trasu autoputa Beograd – Južni Jadran preko Peštera. Radovi bi po, ovim informacijama, trebalo da počnu vrlo brzo, najverovanije pre izbora u Srbiji.

Nekoliko turskih kompanija pokazivalo je i ranije interesovanje da učestvuje u izgradnji puta preko Peštera i da svojim sredstvima pomognu realizaciju ovog projekta. Izgradnju autoputa narodu Sandžaka – Raške oblasti obećali su i predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Turske Redžep Taib Erdogan prilikom prošlogodišnje posete Novom Pazaru.

Turci su obećavali i učešće u izgradnji industrijske zone u Leskovi kod Tutina i pomoć u izgradnji magistralnih puteva Novi Pazar – Sjenica i Novi Pazar – Tutin. Do sada je konkretna pomoć (kredit turske “Eksim-banka” od 30 miliona evra) stigla samo za temeljnu rekonstrukciju magistralnog puta Novi Pazar – Sjenica koja je počela pre nekoliko dana. Industrijska zona u Leskovi još je samo “ledina”, a za trasu puta Novi Pazar – Tutin tek se priprema glavni projekat.

Krajem prošle nedelje ministri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin potvrdili su da je izgradnja autoputa preko Peštera “prioritet svih prioriteta” u budućem razvoju Peštera, Sandžaka i cele zapadne Srbije.