Zapad: Gadafijeva smrt označava kraj sukoba

PinterestFacebookTwitterShare

Zapadne zemlje pozdravile su u četvrtak “kraj sukoba” u Libiji što, po njihovoj oceni, označava smrt bivšeg libijskog vodje Muamera Gadafija.

Gadafi je ubijen u četvrtak u svom rodnom gradu, Sirtu.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi pozdravio je “nestanak” Muamera Gadafija, kao “značajnu etapu” za oslobadjanje Libije i rekao da se za libijski narod otvara nova stranica, “stranica pomirenja u jedinstvu i slobodi”.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da se na današnji dan treba sećati žrtava Gadafija – stranaca i Libijaca. On je rekao da je ponosan ulogom svoje zemlje u svrgavanju “brutalnog diktatora” i ocenio da Gadafijevim nestankom jačaju šanse da “Libijci izgrade jaku i demokratsku budućnost”.

“Rat je gotov u Libiji”, rekao je italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je šada put slobodan za novi politički početak u Libiji. “Libija treba da brzo krene u pravcu demokratije i da pokaže rezultate ‘arapskog proleća’ “, rekla je Angela Merkel.

“Nadamo se da libijski narod može da živi u novoj eri mira i demokratije posle decenija diktature”, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele. On je ocenio da je Gadafi bio diktator koji je kršio ljudska prava i vodio krvavi rat protiv sopstvenog naroda.

Američke vlasti nisu još dale zvaničnu ocenu. Republikanski senator Džzon Mekejn je u saopštenju rekao da Gadafijeva smrt predstavlja kraj prve faze “libijske revolucije” i da ta zemlja treba da počne rekonstrukciju. “Libijci su oslobodili svoju zemlju”, rekao je Mekejn.
 
Ban Ki Mun: Istorijska tranzicija za Libiju

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je u četvrtak povodom smrti bivšeg libijskog vodje Muamera Gadafija da ona označava “istorijsku tranziciju za Libiju”.

“Očigledno ovaj dan označava istorijsku tranziciju za Libiju”, rekao je Ban Ki Mun na konferenciji za štamu u sedištu svetske organizacije o drugoj temi.

Generalni sekretar UN je dodao da je će put koji Libija i njen narod treba da predju biti težak i pun izazova. “Trenutak je sada došao da se svi Libijci okupe”, rekao je Ban.

“Odmah treba shvatiti da je ovo samo kraj početka”, dodao je Ban i istakao da borci obe strane treba da polože oružje i da se okupe u miru. “Došlo je vreme za izgradnju i za lečenje (rana), došlo je vreme za velikodušnost, ne za osvetu”, podvukao je generalni sekretar UN.