Grčka odobrila plan stroge štednje

PinterestFacebookTwitterShare

Poslanici grčkog parlamenta dali su sinoć konačno odobrenje za plan stroge štednje koji predviđa smanjenje plata i povećanje poreza. Svi poslanici vladajućeg PASOK-a, sem jednog, glasali su u prilog zakonskog predloga.

Za mere štednje koje masovno pogađaju građane i privredu, glasala su 154 poslanika, a 144 od ukupno 300 su bila protiv. Ta odluka bi trebalo da utre put za ključnu pomoć od osam milijardi evra kredita u roku od nekoliko nedelja da bi Grčka ostala solventna.
 
Grčka sada ulazi u niz teških pregovora u Briselu sa 17 ministara finansija zemalja zone evra i sa evropskim liderima. Sastanci počinju u petak kada se okupljaju ministri finansija zone evra, u subotu se sastaju ministrima finansija svih 27 zemalja EU, a u nedelju šefova država ili vlada zemalja Unije.

Grčki premijer Jorgos Papandreu otputovao je u Brisel gde će u nedelju, 23. oktobra lideri EU pokušati da se dogovore o merama koje će onemogućiti da dužnička kriza izađe iz okvira kontrole. Drugi samit o krizi trebalo bi da bude održan u sredu, 26. oktobra.

Grčka je od maja prošle godine izbegla bankrot tek uz 110 milijardi evra zajma od svojih 16 partnera u zoni evra i Međunarodnog monetarnog fonda.  Poverioci zabrinuti zbog toga što Grčka ne dostiže budžetske ciljeve, zahtevali su da Atina donese dodatne mere štednje pre nego što dobije sledeću isplatu.

Grčka kaže da bi bez sledeće tranše od osam milijardi evra, ostala bez novca sredinom novembra.