NBS “tera” banke da podignu kamate

PinterestFacebookTwitterShare

Bankari upozoravaju da najavljene mere Narodne banke Srbije (NBS) podižu cenu zaduživanja. Podizanje obavezne rezerve, tvrde nadležni, znači skuplje kredite.
 
Izmena pravila poslovanja značiće, tako, da na 100.000 evra depozita klijenta, banka mora, kao obaveznu rezervu, na poseban račun da izdvoji 25 odsto. Za sada je kod centralne banke “zamrznuto“ 2,5 milijardi evra banaka.

To, prema tvrdnji Srđana Cekića, predsednika IO Poštanske štedionice, znači i da će prosečna kamata na štednju u Srbiji morati da se poveća sa sadašnjih pet, na oko 6,5 odsto. “S druge strane, prinuđena je da poveća i kamatu na kredite za isti iznos rezervisanja, da bi došla na takozvanu nultu kamatu”, tvrdi Cekić. On navodi da “na tu cenu banka dodaje rizik s kojim posluje, maržu za pokrivanje svojih troškova, što utiče na povećanje kamate na plasmane. Generalno, na visinu kamatnih stopa u Srbiji utiče nivo kamata na štednju i depozite preduzeća, obavezna rezerva i rizik. Kada se to povećava, poskupljuju i krediti”.

Isto misle i ostali bankari. Zoran Petrović, zamenik predsednika IO Rajfajzen banke, kaže da će povećanje obavezne rezerve imati negativan uticaj na poslovanje banaka. “S obzirom na to da NBS imobiliše 2,5 milijarde, mogla bi da na taj novac odobri bankama i neku kamatu, kao što je to slučaj u drugim zemljama”, zaključuje Petrović.

Odbor za bankarstvo Privredne komore Srbije predložio je, inače, smanjenje obavezne rezerve banaka za kredite odobrene privredi za finansiranje proizvodnje, izvoza i pripreme izvoza, a sve kako bi se povećala likvidnost i podstakao privredni rast.