Slovačka uvodi porez bankama

PinterestFacebookTwitterShare

Slovačke banke plaćaće od naredne godine poseban porez u visini od 0,4 odsto odabranih pasiva i to u specijalni krizni fond za bankarski sektor.
 
Slovačka vlada očekuje od tog poreza godišnji priliv od oko 83 miliona evra. Za taj predlog, bez obzira na nedavni pad vlade i krizu koju bi trebalo da okončaju tek vanredni izbori 10. marta, glasale su sve stranke i usvojen je većinom od 144 glasa u jednodomnom parlamentu od 150 poslanika. “Banke su specifične u odnosu na preduzeća po tome što posluju sa tuđim novcem. Kada padne banka to nije samo problem njenih vlasnika već i klijenata i poreskih obveznika”, kazao je odlazeći ministar finasija Ivan Mikloš.
 

Bankarski porez je naišao i u Slovačkoj na veliki otpor bankarskog sektora a banke su upozorile da će odliv tog novca u specijalni fond za pomoć bankama u slučajevima neke nove krize osetiti na svojoj koži klijenti, jer će im poskupeti provizije i plaćanja za usluge banke. Takav porez uvele su već neke članice Evropske unije, recimo Francuska, Nemačka, Austrija ili Mađarska.  Slovačka bankarska asocijacija protestovala je i zbog toga što je novi slovački porez osim Mađarske najviši u celoj EU.