Bez PDV-a na energente za firme u slobodnim zonama

PinterestFacebookTwitterShare

Firme koje posluju u slobodnim zonama biće oslobođene plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV) na energente i poreza na dobit i zarade, najavio je u petak u Pirotu državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Miodrag Đidić.
 

“Do kraja sledeće nedelje će biti usvojen novi pravilnik na osnovu kojeg će firmama koje rade u slobodnim zonama biti omogućeno da ne plaćaju PDV na struju, gas i ugalj”, kazao je Đidić na konferenciji za novinare u zgradi opštine na kojoj je predstavljeno proširenje Slobodne zone Pirot.

On je dodao da će to biti velika pomoć onima koji rade u slobodnim zonama, “gde leži ogroman potencijal za privlačenje investitora”.

Prema najavi Đidića, u planu je da do kraja godine preduzeća koja posluju u slobodnim zonama budu oslobođena plaćanja poreza na dobit, koji se sada naplaćuje po stopi od 10 odsto, a da im od iduće godine bude ukinut i porez na zarade od 20 odsto.

Đidić je istakao da očekuje da će najavljene pogodnosti za poslovanje u slobodnim zonama podstaći francusku kompaniju “Mišelin” da se lakše odluči da proširi proizvodnju u Pirotu i zaposli nove ljude.