Napredak u pregovorima Rusije s EU o ulasku u STO

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska unija i Rusija objavili su u petak da je postignut veliki napredak u pregovorima o učlanjenju Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) do kraja godine.

Evropski komesar za trgovinu Karel de Guht rekao je da su s Rusijom rešana poslednja sporna bilateralna pitanja koja se tiču autoindustrije, izvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU i kvota na uvoz proizvoda drvno-preradjivačke industrije.

Rusija je jedina velika privreda koja nije članica STO, medjunarodnog tela za slobodnu trgovinu i njen pristup je ključan za sporazum o širem partnerstvu koje Brisel želi s Moskvom.

“Postigli smo dogovor o poslednjim bilateralnim pitanjima, otvorivši put da Rusija udje u STO do kraja ove godine”, rekao je De Guht.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u Moskvi u intervjuu radio stanicama da su “rešena sva pitanja povezana s nastojanjem Rusije da udje u STO”.

De Guht je rekao da će Rusija nastaviti pregovore sa STO u Ženevi kako bi rešila preostala multilateralna trgovinska pitanja.