Medvedev: Gas će biti gorivo 21.veka

PinterestFacebookTwitterShare

S obzirom na sadašnje finansijske poteškoće u Evropi, malo je verovatno da se obnovljivi izvori mogu smatrati načinom da se stvori stabilno i efikasno energetsko tržište
 

 
Dugoročna nestabilnost, moguća dalja politička previranja u zemljama u regionu, predstavljaju rizik za snabdevanje energetskog tržišta, istakao je na ministarskom sastanku Agencije za energetiku u Parizu Aleksandar Medvedev, generalni direktor Gasprom-Eksporta.

Koje su alternative, upitao je on? Na žalost, obnovljivi izvori energije koji se aktivno promovišu posebno u Evropi, kao lek u borbi protiv štetnih klimatskih promena i dalje su veoma skupi. Iz ovih izvora mogu se dobiti značajne količine enegije jedino uz pomoć različitih subvencija.

S obzirom na sadašnje finansijske poteškoće u Evropi, malo je verovatno da se obnovljivi izvori mogu smatrati, barem u ovoj fazi njihovog razvoja, kao glavni put ka stabilnom i efikasnom energetskom tržištu, istakao je Medvedev. Izvori nafte postepeno presušuju i novi naftna polja su manje dostupna, zbog čega treba očekviati da će cena “crnog zlata” rasti.  Stoga je očigledno da od trenutno dostupnih energetskih resursa, prirodni gas, sudeći po njegovim osobinama, ima potencijal da poveća svoj udeo u globalnom energetskom miksu.

To je jeftiniji energent od nafte, osim toga ekološki je neuporedivo čistijui od crnog zlata, a rezerve gasa su velike – uključujući i škriljce gasa koji mogu da igraju ulogu balansiranje na nekim tržištima. Ukratko, gas ima pravo da bude gorivo 21. veka, posebno imajući u vidu njegove ekološke i ekonomske prednosti. Ne treba zaboraviti ni na sunce, vetar i vodu koje tako treba koristiti kao energente. Ali, je pitanje po kojoj ceni, rekao je Medvedev.

Svih prethodnih godina Rusija je doprinosila održavanju ravnoteže na energetskom tržištu. Utvrđen je ugovorni model trgovine, koji omogućava da se štite interesi svih strana – dobavljača, kupaca, transportera, operatera i investitora, jer tržište gasa nije kao, na primer, ribarnica, gde možete uhvatiti ribu, prodati i napraviti profit u jednom danu.

Tržište gasa počinje sa investicijama u istraživanje i proizvodnju na jednom kraju gasovoda, investicijama u gradnju celom njegovom dužinom, a ulaganja u energetski intenzivnim industrijama i infrastrukturu na drugom kraju. Naravno, te investicije ne mogu biti bez jasne dugoročne sigurnosti snabdevanja i transporta velikih količina. A samo dugoročni ugovori pružaju takvu garanciju. U poslednjih nekoliko godina bilo je poziva da se odustane od ovog mehanizma. Međutim, samo je pod takvim, dugoročnim ugovorima, predvidljiva cena.

I na drugim tržištima, to je dugoročan ugovor kojim se osigurava energetsku bezbednost, pouzdanost, fleksibilnost ponude po povoljnim cenama. Gasproma grupa zahvaljujući tome ima ugovorne količine veće do 4 triliona kubnih metara gasa do 2035. godine, istkao je Medvedev.

Jelena Petrović