“Dani energetike” u Novom Sadu

PinterestFacebookTwitterShare

Sajam “Investekspo”, tokom kojeg će biti održani Sajam investicija i “Dani energetike”, održaće se na Novosadskom sajmu će od 25. do 27. oktobra. Na ovoj manifestaciji učestvovaće 53 lokalane samouprave iz Srbije i regiona, a biće predstavljeno 147 investicionih projekata.

“Dani energetike”, održavaju se pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, a tokom tri dana razgovaraće se o o čistim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, biomasi, energetskoj elektronici, prirodnom gasu i geotermalnoj energiji.

Međunarodni skup o obnovljivim izvorima energije “čiste energetske tehnologije 2011” okupiće stručnjake iz Belgije, Danske, Nemačke Slovenije i Srbije, a razgovaraće se o budućnosti energetike u Srbiji. Na ovom skupu biće definisana uloga nauke i istraživanja o energiji u procesu transforamcije ka budućem održivom evropskom energetskom sistemu.

Na skupu s temom energetske efikasnosti biće prezentovani različiti aspekti povećanja energetske efikasnosti u komunalnoj energetici, a skup je posvećen sitemima daljinskog grejanja i javne rasvete. Posebna pažnja biće usmerena ka trenutnom zakonskom okviru u ovoj oblasti, s pregledom raspoloživih fondova za finansiranje projekata iz oblasti enrgetske efikasnsti i primene obnovljivih izvora energije.

Biće održan i internacionalni simpozijum o energetskoj elektronici “Ee-2011”, na kojem će učestvovati stručnjaci iz Kanade, Engleske, Nemačke, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država i naše zemlje. U okviru stručnog skupa o prirodnom gasu razgovaraće se o novoj zakonskoj regulativi u energetici i tržištu prirodnog gasa, proizvodnji, transportu, skladištenju, te distribuciji prirodnog gasa.

Na naučno-stručnom skupu “Geotermalna energija 2011”, biće predstavljeni rezultati najnovijih istraživanja geotermalnih voda u Vojvodini, izgradnji i održavanju geotermalnih i energetskih sistema, dok će  na skupovima vezanim za biomasu biti reči o korišćenju biomase u  energetske svrhe, kao i u različitim privrednim granama.

Suorganizatori “Dana energetike” u Novom Sadu su: Agencija za energetsku efikasnost, Agencija za energetiku, Fakultet tehničkih nauka i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Naftna industrija Srbije, “Jugorosgas”, JP “Srbijagas”, Elektrovojvodina, Panonske TE-TO, Novosadski sajam…

 Ana Marković