(VIDEO) Izvršena obdukcija, Gadafijevo telo biće predato porodici

PinterestFacebookTwitterShare

Obdukcija tela Moamera Gadafija izvršena je u Misrati, rekao je za Bi-Bi-Si jedan zvaničnik nove vlasti i dodao da će telo bivšeg libijskog lidera biti predato njegovoj porodici.
 
Sahrana Moamera Gadafija odložena je, jer zvaničnici nisu mogli da se slože šta da urade s njegovim telom, dok su Ujedinjene nacije i porodica bivšeg libijskog vođe tražili punu istragu o njegovoj smrti.
 
I Sjedinjene Američke Države pozvale su nove vlasti Libije da saopšte sve okolnosti Gadafijeve smrti “na otvoren i transparentan način”.
 
Vojni komandanti novih prelaznih vlasti u libijskom gradu Misrati izjavili su ranije da obdukcija tela ubijenog Gadafija neće biti izvršena, uprkos tome što još nije u potpunosti razjašnjeno kako je on preminuo. Gadafijevo krvavo telo bilo je izloženo u hladnjaku tržnog centra u Misrati, gde su građani u dugačkim redovima čekali da ga vide.
 
Gadafi je, prema navodima Nacionalnog prelaznog saveta, poginuo u četvrtak nakon hapšenja kod Sirta, kada je zadobio metak u glavu u unakrsnoj vatri snaga koje ga podržavaju i snaga prelaznih vlasti. U međuvremenu su se međutim pojavile nove tvrdnje o okolnostima pogibije svrgnutog libijskog lidera.
 
Pripadnik pobunjeničkih snaga iz Bengazija Sanad al-Sadek al-Ureibi (22), koji kaže da se pridružio borcima u Misrati kada su krenuli u napad na Gadafijev rodni grad Sirt, na video snimku postavljenom na internetu, tvrdi da je lično zarobio Gadafija i dvaput pucao u njega, smrtno ga ranivši.
 
S druge strane, pobunjenici iz Misrate koji su učestvovali u opsadi Sirta navode da Gadafija nije ubio nijedan od njih.
 
Kontroverze u vezi sa poslednjim trenucima života Gadafija nastavljene su, kada je list “Dejli mejl” objavio snimak koji prikazuje da je bivši libijski lider ubijen metkom u čelo.