Isušeno zemljište u Podrinju usporilo setvu

PinterestFacebookTwitterShare

Nedovoljna vlažnost oranica zbog ranijeg dugotrajnog sušnog perioda otežava pripremanje zemljišta za setvu koja se u Podrinju još odvija pretežno na njivama sa rastresitijim zemljištem, a sada i sve češće uz skraćenu obradu.

 
Rukovodilac sektora za ratarstvo u Zavodu za poljoprivredu u Loznici Milenko Đurić, čije delovanje obuhvata područja Loznice, Krupnja, Ljubovije i Malog Zvornika, rekao je danas za Tanjug da je na tom prostoru u prethodna tri meseca palo 120 litara kiše po metru kvadratnom.
 
Đurić je ocenio da je to bilo nedovoljno, ali se u tom delu Podrinja nastavlja setva, započeta u nepovoljnim uslovima i smatra da će jučerašnja kiša “koliko-toliko da doprinese izvesnom povećanju vlažnosti zemljišta, njegovoj lakšoj obradi i ubrzanju setve”.
 
Đurić je naveo da će od strnih žita najviše oranica da bude izdvojeno za pšenicu – oko 3.500 hektara (ha) od kojih je do sada zasejano 200, odnosno šest odsto, dok je proizvodnja ječma zasnovana na 43 procenta ili oko 300 od 700 ha koliko je planirano.
 
Optimalni rok za setvu ječma je inače prošao.
 
U četiri lokalne zajednice u Podrinju, tritikale, žitarica za ishranu stoke, je zasejan na 150 ha, a to je 19 odsto od 800 planiranih, a raž na 10 hektara ili 10 procenata od 100 na koliko se računa da bi trebalo da bude izdvojeno za tu žitaricu, rekao je Đurić.
 
Na tržištu ima dovoljno raznovrsnih sortimenata semena strnih žita – od standardnih sorti za čiju setvu se koristi od 280 do 300 kilograma (kg) semena po hektaru, do novih koje se seju u količini od 160 do 200 kg po jedinici površine. Dovoljno je na tržištu i mineralnih đubriva, zaključio je Đurić.