(VIDEO) Proglašeno oslobođenje Libije

PinterestFacebookTwitterShare

Nove vlasti proglasile su danas u Bengaziju oslobođenje Libije, posle pogibije Moamera Gadafija koji je 42 godine vladao tom zemljom.
 
 
Ceremonija obeležavanja kraja osmomesečnog sukoba snaga Gadafijevog režima i pobunjenika i objavljivanja oslobođenja Libije, tri dana posle pogibije svrgnutog lidera, počela je danas u Bengaziju, na istoku zemlje. Ova ceremonija obeležava i početak tranzicije Libije ka demokratiji posle 42 godine Gadafijeve vladavine.
 
“Saopštavamo celom svetu da smo oslobodili našu zemlju, svaki grad, svako selo, svako brdo, planinu, pustinju i nebo”, izjavio je zvaničnik koji je otvorio ceremoniju u Bengaziju u kome je počeo ustanak u februaru ove godine i koji je bio sedište pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog saveta.
 
Šef Nacionalnog prelaznog saveta, Mustafa Abdel Džalil, i drugi zvaničnici prisustvuju ovoj ceremoniji koja je počela čitanjem Kurana i pevanjem himne.
 
Ceremoniji na trgu Kiš prisustvuju desetine hiljada ljudi od kojih mnogi mašu novom zastavom Libije, prenose agencije. I himna i zastava su iz vremena monarhije koju je Gadafi srušio 1969. godine.

 

 
Gadafijev režim počeo je da se obrušava sredinom februara ove godine, kada su započele demonstracije u toj zemlji. Demonstranti su tada krenuli ka vladinim zgradama u Bengaziju, bacajući kamenje i molotovljeve koktele i palili vozila a pukovnik Gadafi je odgovorio upotrebom represivnih sredstava.
 
Savet bezbednosti UN je krajem februara usvojio rezoluciju o nametanju zone zabrane leta nad Libijom, što je otvorilo put za vazdušnu kampanju NATO u toj zemlji, koja je počela u martu, od kada su trajali i žestoki sukobi pobunjenika i snaga Gadafijevog režima.
 
Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen saopštio je u petak, dan posle pogibije Gadafija pod još nerazjašnjenim okolnostima u Sirtu, da je sedmomesečna vojna operacija NATO u Libiji blizu kraja i da su partneri u alijansi doneli preliminarnu odluku da okončaju operaciju do 31. oktobra.