Registracija banatske žute pčele

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici kikindskog Udruženja pčelara su, u saradnji sa kolegama iz Temišvara, zatražili sredstva od Evropske unije za registrovanje autohtone banatske žute pčele.
 
Projekat na kome je, pored srpskog i rumunskog pčelarskog udruženja, uključen i Odsek za pčelarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Temišvaru, predviđa izgradnju tri odgajivačnice banatske žute pčele, od kojih bi se jedna nalazila u Kikindi.
 
“Ova saradnja je za nas jako važna”, ističe Kristijan Čobanaš, predsednik Udruženja pčelara Županije Timiš: “Ako ima granica među ljudima, granice među pčelama ne postoje. Naša saradnja biće još uspešnija ako uspemo da registrujemo ovaj eko-tip banatske pčele.”
 
Branko Kaurin iz Novih Kozaraca, pčelarstvom se bavi preko trideset godina. Poseduje 80 košnica od kojih su neke ove godine bile teške i preko stotinu kilograma. Branko Kaurin ceni da je “banatska pčela toliko dobra za ovo područje da ne možemo ni da procenimo njenu pravu vrednost”: “Otporna je na sve bolesti, dobro prezimljava, nosi dosta matica i ima mnogo pčela, a gde je brojnost pčela tu ima i meda.”
 
Ako Evropska unija odobri projekat, kikindsko Udruženje pčelara dobiće 86.000 evra. Lokalna samouprava je obećala da će pomoći. Tim povodom Vlado Krejić, savetnik predsednika kikindske opštine, kaže da će opština u narednom periodu pokušati da obezbedi 15% sredstava neophodnih kikindskom udruženju za učešće u projektu.
 
Saradnja kikindskog i temišvarskog udruženja pčelara traje četiri godine. I jedni i drugi ubeđeni su da bi se realizacijom projekta više mladih ljudi priklonilo pčelarstvu, što bi smanjilo nezaposlenost, a time doprinelo ekonomskom razvoju banatske regije.