Da li ćemo uskoro jesti povrće iz svemira?

PinterestFacebookTwitterShare

Kineski naučnici tvrde da su stvorili “super useve” tako što su seme poslali u svemir pa im je kosmička radijacija promenila gene.
 

Divovski krastavci i paradajz, zajedno sa brzo rastućim sezamom, pamukom i još nekim cvećem, su proizvedeni tom tehnikom, objavili su naučnici kineske vlade, pišu svetski mediji. 
 

Ako se njihovi rezultati potvrde, ta tehnika “svemirskog uzgoja” bi mogla biti prava konkurencija genetskoj modifikaciji, laboratorijskoj tehnici koja je efikasna, ali skupa. “Kineski rezultati su dokazali da ‘svemirska poljoprivreda’ više nije san nego je stvarnost”, kazao je profesor pekinškog Univerziteta Beihang, Li Chengzhi. Zapadni mediji navode kako ove navode Kineza treba uzeti sa oprezom, jer nisu objavljeni dokazi za uzgoj “divovskih krastavaca i paradajza”.

Osnovna tvrdnja da radijacija može stvoriti mutacije, od kojih su neke i korisne, je dobro poznata, a i zapadni naučnici su je već pokušali koristiti za stvaranje novih sojeva.  “Pokrenuli smo novu svemirsku industriju sa novim karakteristikama nazvanu ‘svemirski uzgoj'”, kazao je profesor Li te dodao kako je uzgoj useva u svemiru tehnologija u kojoj se seme satelitom šalje u svemir pa se vraća na Zemlju.