Užice: Zbog poskupljenja mazuta moguća nova cena grejanja

PinterestFacebookTwitterShare

U Gradskoj toplani u Užicu imaju rezervi mazuta za još samo 15 dana, a pošto nisu u finansijskoj mogućnosti da potrebne količine nabave po novoj ceni mazuta, biće prinuđeni da zatraže od gradskih vlasti povećanje cene grejanja sa 76 na 82 dinara po kvadratu.

Direktor Gradske toplane Zoran Šibalić ističe da od 14 kotlarnica u gradu, čak 11 kao energent koriste mazut, a da su na ovaj korak prinuđeni i zbog neizmirenih dugova potrošsača, koji su, u odnosu na prošlu godinu veći za 20 odsto.Po rečima Šibalića građani toplani duguju 58 miliona dinara, javna preduzeća i ustanove 35, a privreda 12 miliona dinara.

Užicka Toplana je u julu ponudila najvećim dužnicima reprogram duga, ali se od njih 350 koji duguju za grejanje preko 50 hiljada dinara, odazvalo samo 130 nesavesnih platiša.

Iz Gradske toplane podsećaju da već tri godine u Užicu funkcioniše naplata grejanja po utrošku toplotne energije, ali da ovaj sistem još uvek nije u pravoj meri zaživeo.U toku je edukacija građana o prednostima ovakvog načina naplate.Ove grejne sezone kalorimetri su postavljeni u 13 stambenih zgrada u gradu, a njihova ugrađa košta u Užicu 5 hiljada dinara po grejnom telu, uz mogućnost plaćanja na više rata.