U Kostolcu proizvedeno 6,7 miliona tona uglja

PinterestFacebookTwitterShare

Rudari Površinskog kopa “Drmno“ u Kostolcu tokom ove godine ostvaruju prekoplanske proizvodne rezultate, s obzirom da su za devet meseci ove godine iskopali oko 6,7 miliona tona (t) uglja.

Prema prognozama, savim je izvesno da će i ove godine rudari postaviti novi proizvodni rekord u Kostolcu u proizvodnji uglja i otkrivke.

U septembru je na kostolačkom kopu “Drmno” proizvedeno 923.504 t uglja, što je znatno više od planiranih količina, a dnevno se u proseku iskopavalo oko 30.000 t uglja, rečeno je Tanjugu u TE-KO Kostolac.

S obzirom da će u narednom periodu na mreži biti svi termokapaciteti za proizvodnju električne energije, očekuje se da će se i do kraja godine zadržati mesečni nivo proizvodnje uglja od oko 900.000 t.

Jalovinski rudarski sistemi na “Drmnu” u ovoj godini takođe ostvaruju prekoplansku proizvodnju. Za devet meseci je otkopano oko 29 miliona kubnih metara (m3) čvrste mase, što je za 10 odsto više od planiranih količina za taj period.

U septembru je otkopano oko 3, 4 miliona m3 čvrste mase, za šest odsto više u odnosu na planirane količine.

Na kopu “Drmno“ ističu da će učiniti sve da zadrže prekoplanski trend proizvodnje do kraja godine, uprkos činjenici što će u narednom periodu raditi u otežanim zimskim uslovima.

Prognoze su da će ovogodišnja proizvodnja otkrivke biti od oko 39 do 40 miliona m3.