Turska šalje novi istraživački brod u Mediteran

PinterestFacebookTwitterShare

Turska je odlučila da uputi još jedan brod koji će tragati za rezervama prirodnog gasa koje se, kako se procenjuje, nalaze u Mediteranu, u vodama istočno od Kipra.

Ministar za energetiku i prirodna nalazišta Tamer Jildiz je potvrdio da će novi brod krenuti u istočni Mediteran u ponedeljak, preneli su mediji u Istanbulu.

Kada je Republika Kipar u septembru počela podvodna istraživanja za gasom istočno od svoje obale, Ankara je u dogovoru sa Turcima koji su na severnom Kipru proglasili svoju državu odamah uputila svoj brod u isto područje da traga za prirodnim gasom. Stručnjaci su procenili da se u tom regionu kriju ogromne rezreve tog energenta, za kojim takođe traga i Izrael, zapadno od svojih mediteranskih obala.

U Nikoziji su ovaj potez turske strane okvalifikovali kao „provokaciju“, dok u Ankari smatraju da istraživanja treba obustaviti sve dok se ne pronađe trajno i obostrano prihvaljivo rešenje za ponovno ujedinjenje podeljenog Kipra.

U Briselu i Njujorku se strahuje da će najnoviji nesparozum oko gasa nepovoljno uticati na pregovore između dve zajednice, koji se godinama, bez uspeha, vode pod posredovanjem Ujedinjenih nacija.

Generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun bi, kako je najavljeno, krajem ovog meseca trebalo da se sretne sa liderima dve zajednice Demitrisom Hristofijasom i Dervišom Erogluom u novom pokušaju da se kontakti ubrzaju, kako bi se konačno pronašao „zajednički jezik“ između kiparskih Grka i Turaka.

Republika Kipar je član UN i Evropske unije, dok je samoproglašenu tursku državu na ostrvu dosad priznala samo Ankara.