Nagrada za etiku i hrabrost Živkovu i Gruhonjiću

PinterestFacebookTwitterShare

Novinska nagrada “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost za 2011. godinu pripala je novinaru nedeljnika “Vreme” Ljubomiru Živkovu i šefu dopisništva agencije “Beta” u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).Žiri se, kako je naveo, odlučio za Živkova koji svojim kolumnama u nedeljiku “Vreme” i listu “Blic”, kao i britkim komentarima u “Peščaniku”, lucidno i satirično ispisuje hroniku (ne)vremena, ili kako bi on rekao “saborne propasti”.

Gruhonjić, koji je predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine i stručni saradnik na Odseku za medije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, već godinama predanim žurnalističkim angažmanom doslovno živi novinarstvo i hrabro promoviše demokratske i antifašističke stavove, istaknuto je u saopštenju.

Žiri je za ovu godinu posebno istakao hrabro i etično delovanje predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića i zaštitnika prava građana Saše Jankovića. Njih troje se, već godinama, principijelno bore za slobodno i prosperitetno društvo i pravnu državu, u skladu sa novinarskim stremljenjima dosadašnjih dobitnika nagrade “Dušan Bogavac”, navedeno je u saopštenju NUNS-a.

Žiri je radio u sastavu Pavel Domonji, Teofil Pančić, Svetozar Raković, Filip Mladenović i Branka Bogavac. Nagrade će biti dodeljen u četvrtak, 27. oktobra.