Italijani prave centar za mlade u Loznici

PinterestFacebookTwitterShare

Italijanske regije Emilija Romanja i Frijuli Venecija Đulija, preko ministarstva spoljnih poslova te zemlje, finansiraće sa 100.000 evra otvaranje Omladinskog centra u Loznici i „Kuće na pola puta“. Izgradnja dve ustanove za mlade kasni već godinu dana i bila je dovedena u pitanje zbog propale javne nabavke.


Omladinski centar biće izgrađen u suterenu Gimnazije „Vuka Karadžić“, a „Kuća na pola puta“ u prostoru Dnevnog boravka „Sunce“, koji će biti preseljen u novo obdanište na Lagatoru.

Godinu i dva meseca čekali smo saglasnost Republičke direkcije za imovinu, a moglo se desiti da ostanemo bez pomoći Vlade Italije. Inače, u „Kući na pola puta“ biće opremljen stan od sto kvadrata za tri devojke i tri mladića, koji posle punoletstva moraju da napuste Dom za decu i omladinu bez roditeljskog staranja „Vera Blagojević“ ili hraniteljsku porodicu, kaže Tanja Glišić, šef Kancelarije za mlade, i dodaje da će se za „Kuću na pola puta“ odvojiti 32.500, a za Omladinski centar 67.500 evra.

U suterenu lozničke gimnazije, u prostoru koji je sada van upotrebe, biće izgrađen centar za mlade na 300 kvadrata. Biće otvoren svim pojedincima i udruženjima. Prostor će po potrebi biti pretvaran u pozorište, koncertni prostor, debatni klub za đačke parlamente…

Mada je prošle godine u septembru najavljena realizacija ovog projekta, koji finansijski podržava i grad, to će se desiti tek ove jeseni. Valjevska firma „Kej“ izabrana je kao najpovoljniji izvođač radova vrednih 1,2 miliona dinara. Radovi bi trebalo da započnu do polovine novembra, a izgradnja će trajati mesec dana. Ista firma biće angažovana i na uređenju Omladinskog centra, gde je cena radova oko 7,2 miliona dinara, a posao će biti završen za 30 dana – kaže Tanja Glišić.