U EPS-u ipak strahuju od niskih temperatura

PinterestFacebookTwitterShare

Analiza Agecije za energetiku pokazuje da je grejanje na struju najisplativije. Iako su se spremili za povećanu potrošnju, u EPS-u su zabrinuti, jer je samo protekle sedmice potrošnja porasla 30 odsto. Da građani računaju na struju, potvrđuju i trgovci.
 
Uz radijator, TA peć ili grejalica, uobičajena je slika u većini kancelarija, radnji ali sve češće i u domaćinstvima. Prodaja grejalica i drugih električnih grejnih aparata za mesec dana povećana je samo u Beogradu i do 16 puta.
 
U EPS-u poručuju da će struje biti i tehnički su pripremljeni da proizvedu i četiri odsto više od planiranih količina. Ipak, strepe od temperatura u minusu i velikog opterećenja elektroenegetskog sistema. “Najopasnije je što se može desiti masovni prelazak na grejanje na struju, jer postoje ograničenja u kapacitetima, odnosno postoje fizički zakoni. Više od ovoga očekivati od ‘Elektroprivrede’ je nerealno”, kaže Zoran Manasijević iz EPS-a.
 
Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Nikola Rajaković kaže da električna energija u doba niže tarife, po svoj prilici, jeste najjeftiniji način grejanja, ali da potrošači moraju biti svesni da to nije dugoročno rešenje.
 
U “Elektroprivredi” kažu da su obezbedili i dodatne količine iz uvoza. Međutim, u čitavom regionu vodotokovi su niski i manje je struje iz hidroelektrana. Manasijević kaže da se energija može nabaviti, ali da je nema u izobilju. “Električna energija u susednim zemljama u regionu, a još šire u razvijenoj Evropi, na ovakav način se ne koristi za grejanje”, kaže Rajaković.
 
Grejanje na struju jeftinije je od drugih energenata jedino ako se grejete na TA peć. U slučaju dogrevanja danju po skupljoj tarifi ili grejanju grejalicama, klimama ili etažno, struja može biti i četiri puta skuplja.