Kaliniću i Simoviću ponovo po 30 godina

PinterestFacebookTwitterShare

Specijalni sud u Beogradu ponovo je danas na po 30 godina zatvora osudio članove “zemunskog klana” Miloša Simovića i Sretka Kalinića, zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine.
 
Sudija Velimir Lazović rekao je da u celosti ostaje na snazi pravosnažna presuda, koju je Specijalni sud izrekao 23. maja 2007. godine, a potvrdio je Apelacioni sud 19. septembra 2008. godine.
 
Prvom presudom Specijalnog suda od 23. maja 2007. godine Simović je bio osuđen na 30 godina zatvora, a Kalinić na 35 godina zatvora, ali mu je Apelacioni sud u pravosnažnoj presudi u decembru 2008. kaznu smanjio na 30 godina. Oni su tada bili osuđeni u odsustvu, jer su bili u bekstvu, ali im je posle hapšenja prošle godine u junu sud odobrio ponavljanje suđenja.
 
Kalinić i Simović imaju pravo da ulože žalbu i na današnju presudu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od 15 dana, po pravosnažnosti presude. Sud im je odobrio ponavljanje procesa, pošto su obojica bili u bekstvu više od sedam godina, pa su u odsustvu pravosnažno osuđeni na po 30 godina zatvora, zbog učešća u ubistvu premijera. Ta odluka ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude, pošto će na novu presudu moći da ulože žalbe Apelacionom sudu.
 
Kalinić i Simović su osuđenji zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela u procesu protiv “zemunskog klana” na po 40 godina zatvora, a uskoro ih očekuje ponovljeno suđenje i za ta krivična dela. Oba postupka će biti ponovljena samo u odnosu na njih dvojicu, ali ne i u odnosu na ostale osuđene.
 
Simović se u noći između 9. i 10. juna 2010. godine predao graničnoj policiji Srbije na prelazu sa Hrvatskom, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, kako sumnja tužilaštvo, skrivao više od sedam godina (od ubistva premijera). Kalinić je 8. juna prošle godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. avgusta izručen Srbiji. On je bio prvi hrvatski državljanin koji je ekstradiran po Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Hrvatske.