Cvetković: Vlada pažljivo priprema budžet za 2012.

PinterestFacebookTwitterShare

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da Vlada Srbije veoma pažljivo priprema budžet za iduću godinu, uz smanjenje fiskalnog deficita sa sadašnjih 4,5 odsto na 3,9 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP).
 
Cvetković je rekao, na proslavi 90 godina poslovanja Poštanske štedionice, da će vlada u izradi ekonomske politike u narednoj godini uvažavati zakonski utvrđenu granicu zaduživanja države i planirani privredni rast od tri odsto.
 
Polazne osnove ekonomske politike u narednoj godini biće očekivani rast BDP-a od dva odsto do kraja ove godine, industrijske proizvodnje preko tri procenta i dobar rezultat u poljoprivrednoj proizvodnji. Izvoz će se ove godine uvećati oko 20 procenata i sada raste brže od uvoza, rekao je premijer napominjući da će inflacija u 2011. biti jednocifrena, a devizni kurs stabilan.
 
“Sve su to dobre polazne osnove da u 2012. godini ostvarimo realni rast BDP-a od tri odsto, jačanje realnog sektora i nastavak izvozne orijentacije privrede uz dalje smanjenje inflacije i javne potrošnje”, istakao je Cvektović.
 
On je kazao da očekivani privredni rast, makroekonomska stabilnost, nastavak reformi, dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, kao potvrda urađenog velikog posla u izgradnji funkcionalne tržišne privrede, aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om i poboljšani kreditni rejting zemlje su veoma važni signali za inostrane investitore da i pored kriznih kretanja u svetu nastave da ulažu u našu zemlju.
 
“Zato sa više realnog optimizma možemo da govorimo o poboljšanju standarda građana i konačnom zaustavljanju rasta nezaposlenosti”, poručio je predsednik Vlade Srbije.