Maline i metal – glavni izvozni proizvodi užičkog regiona

PinterestFacebookTwitterShare

Obojeni metali i metalni proizvodi, maline, proizvodi namenske industrije, tekstil i tekstilni proizvodi bili su najzastupljeniji u strukturi izvoza preduzeća iz užičkog regiona u prvih osam meseci ove godine, sa učešćem od 85 odsto.

U strukturi uvoza prednjačili su metalni proizvodi, mašine i uređaji, drvo i proizvodi od drveta, plastične mase i proizvodi od plastičnih masa, sa učešćem od 86 odsto, pokazali su podaci Regionalne privredne komore Užica.

Preduzeća sa područja regiona su najviše izvozila u Italiju – 110 miliona USD (20 odsto ukupnog izvoza regiona), kao i u Nemačku, Sloveniju, Austriju, Crnu Goru, Francusku, SAD, Rusku Federaciju, Švajcarsku i BiH. U ove zemlje je plasirano 80 odsto ukupnog izvoza.

Najviše robe je uvezeno iz Bugarske, Ruske Federacije i Čilea (72 odsto ukupnog uvoza).

Najveći suficit u razmeni je ostvaren sa Italijom, Nemačkom, Slovenijom,SAD, Francuskom, Austrijom, Češkom, Švajcarskom, Belgijom, Crnom Gorom i BiH.

Najveći deficit je ostvaren sa Bugarskom (bakar), Ruskom Federacijom (aluminijum), Čileom, Kinom, Iranom, Indijom (predivo), Makedonijom i Rumunijom.

Opštine Arilje, Ivanjica, Požega i grad Užice imaju najveće učešće u izvozu regiona preko 92,5 odsto a u Užicu je ostvareno 87 odsto ukupnog uvoza regiona.

Užice i Bajina Bašta imaju negativan spoljnotrgovinski saldo a opštine Arilje, Ivanjica i Požega su ostvarile najznačajniji suficit.