Kinezi ulažu preko dve milijarde evra u EPS

PinterestFacebookTwitterShare

Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je danas sporazum sa kineskim konzorcijumom o saradnji u izgradnji bloka 3 termoelektrane “Nikola Tesla” u Obrenovcu u vrednosti više od dve milijarde evra.


U konzorcijumu su kompanije Čajna invajrmental enerdži i Šendžen enerdži grup, a sporazum uključuje investicije u obnovljive izvore energije.

Sporazum su potpisali predsednici odbora direktora kineskih kompanija Bili Ngok i Gao Zimin i generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

Marković je rekao da će saradnja sa kineskim konzorcijumom omogućiti realizaciju najvažnijeg projekta u Srbiji, koji obuhvata izgradnju bloka snage 744 megavata i otvaranje novog ugljenokopa Radljevo.

Planirane investicije u obnovljive izvore energije, kako je dodao, odnosiće se na ulaganje u biomasu na području Vojvodine, koja bi se koristila za proizvodnju električne energije.

Marković je rekao da bi investiciona odluka o formiranju zajedničkog preduzeća sa kineskim kompanijama trebalo da bude doneta do kraja prvog kvartala 2012. godine. Kako je precizirao, kineske kompanije će imati većinski udeo u zajedničkoj firmi sa EPS-om, ali je istakao da se će o tačnim procentima pregovarati.

Novac za izgradnju bloka u TENT-u, prema rečima Markovića, biće obezbeđen iz kineskih kredita. Predsednik Odbora direktora kompanije Čajna invajrmental enerdži Bili Ngok je kazao da je potpisivanje sporazuma sa EPS-om veliki korak ka realiziciji projekta, koji je veoma značajan za izlazak kineskih kompanija u oblast energetike u inostranstvu.

Objasnio je da se njegova kompanija bavi investicijama u zaštitu životne sredine i obećao je da će u Srbiju doneti najmodernije tehnologije za termoelektranu i rudnik uglja.

U realizaciju projekta u Srbiju, kako je rekao Ngok, u najvećem broju će biti angažovani radnici i stručnjaci iz Srbije. Dodao je da očekuje da će taj projekat dobiti podršku Vlade Srbije i lokalnih samouoprava.

On je istakao da je to samo početak i da se razgovara i sa kompanijama iz Amerike i Evrope o ulaganjima u Srbiji.