Indijska inflacija na sektoru hrane ponovo dvocifrena

PinterestFacebookTwitterShare

Inflacija u Indiji na sektoru hrane ponovo je dostigla dvocifrenu vrednost, pod dejstvom rasta cena povrća, voća i još nekih osnovnih prehrambenih proizvoda. U nedelji zaključno s 8. oktobrom, inflacija na sektoru hrane se povećala na 10,60 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštilo je indijsko ministarstvo trgovine, izveštava AFP.

Uzrok je rast cena povrća za 17,6 odsto i voća za preko 12 odsto u odnosu na prvu dekadu oktobra 2010. Opšti nivo inflacije u zemlji s drugom najbrže rastućom privredom posle Kine, od početka godine je dostigao 9,72 odsto.

Vladajućoj koaliciji, na celu s kongresnom strankom, je veoma stalo da obuzda cene jer njeni najverniji glasači potiču iz siromašnijih slojeva stanovništva, vrlo osetljivih na poskupljenje hrane, a sledeće godine predstoje izbori u nekim ključnim indijskim državama.

Indijska Centralna banka je od marta 2010. dvanaest puta podizala kamatnu stopu, ali nije uspela da time svede inflaciju na željenih četiri do pet odsto. Očekuje se da će Centralna banka i naredne nedelje pribeći tom receptu, uprkos upozorenjima iz poslovnih krugova da bi to moglo da dovede do dodatnog privrednog usporavanja u uslovima globalnih finansijskih problema. U poslovnoj godini zaključno sa martom 2012. indijska vlada očekiuje privredni rast od blizu osam odsto, dok je prethodno predviđan rast od devet odsto, a u prošloj poslovnoj godini ostvaren rast od 8,5 odsto.

U vladi takođe predviđaju da će već tokom novembra i decembra doći do smirivanja cena hrane, zahvaljujući dobrom rodu poljoprivrednih kultura koji se očekuje posle ovogodišnjih obilnih monsunskih padavina. Predsednik ekonomskog saveta indijskog premijera, Rangaradžan, predviđa da će do marta 2012. opšti nivo inflacije u zemlji opasti na oko sedam odsto.