Globalno zagrevanje šansa za poljoprivredu Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija bi trebalo da iskoristi očekivane klimatske promene dodatnim ulaganjem u poljoprivredu i šumarstvo, kažu stručnjaci.
 
Oni navode da se na području zapadnog Balkana, uprkos globalnom zagrevanju, u narednom periodu očekuju veće padavine.
 
“Područje Balkana bi, prema predviđanjima koja su urađena, trebalo da ima prednost što se tiče količine padavina u odnosu na ostatak sveta gde se očekuju značajne suše i nedostatak vode, zbog čega bi trebalo dodatno investirati u poljoprivredu”, rekla je Jelena Milovanović.
 
Milovanović, prodekanka za nastavu Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura iz Beograda, je u beogradskom hotelu Kontinental na otvaranju trodnevne radionice o klimatskim promenama i rizicima koje one nose na zapadnom Balkanu kazala da je cilj okupljanja da se razvoj scenarija za ekonomski i socijalni razvoj Balkana uskladi sa klimatskim promenama. 

Rasprava na radionici se oslanja na izveštaje o klimatskim trendovima koje je izradila Evropska agencija za životnu sredinu a koji se odnosi na period od narednih 50 do 100 godina. 

“Naš zadatak je da u skladu s klimatskim promenama na zapadnom Balkanu donesemo preporuke za glavne akcije i ciljeve razvoja ekonomije i društva”, rekla je Milovanovićeva i dodala da bi te preporuke trebalo da usvoje i sprovode političari na svim nivoima. 

Predviđanja su da će u narednih 50 godina temperatura povećati za pola stepena Celzijusa, ali da je Balkan tu izuzetak.